Om det inte hade funnits människor som hade vågat gå utanför boxen och tänka annorlunda, hade utvecklingen stått stilla. Det finns uppfinnare i alla världens hörn, en del blir aldrig nämnda eller stora, men vi använder ändå deras uppfinning. Även i Sverige har vi en del berömda uppfinnare, både kvinnor och män och vi tänkte nämna några.
Anna Julie Heilborn tog patent på ett praktiskt portabelt sportkök redan 1906. Hennes tanke var att man skulle kunna laga mat var som helst, om man var på utflykt eller resa till exempel. Hennes uppfinning var väl genomtänkt och bestod av ett fotogenkök, förvaring för tallrikar, glas och bestick, skafferidel och som en extra finess kunde hela konstruktionen fällas upp som ett bord där alla kunde sitta och äta. Det är lite svårt att se framför sig hur det kan ha sett ut, så ni får googla fram en bild på hennes uppfinning.
Den första kvinnan att antas som medlem i Vetenskapsakademien var Eva de la Gardie och då var hon 24 år. Hennes uppfinning var att hon tog fram en metod att använda potatis till att göra brännvin. Det var inte bara brännvin som potatis var bra för, utan hon kom även på att potatis fungerade perfekt som puder och som stärkelse. Hennes potatispuder innebar att dåtidens folk slapp använda puder med arsenik i. Vilket vi alla vet inte är hälsosamt.
På 1700-talet var det väldigt ovanligt med en kvinnlig uppfinnare, men Maria Christina Bruhn var en och inom området artilleriteknik, vilket gjorde henne till den första kvinnan inom det området. Hon ägde en tapetverkstad och uppfann ett sätt att förvara krut så det höll sig torrt, genom att tillverka en kardus. En kardus är en liten påse som krutladdningar till kanonen förvaras i. Marias kardus motstod värme och fukt, men lämnade tyvärr sot rester kvar i kanonröret. Hon gjorde en förbättring och sedan fungerade hennes karduser perfekt och användes flitigt i armen. Tyvärr var det någon annan som tog åt sig äran och det skulle dröja 13 år innan Maria fick ett erkännande.