Teknikens under

Älskar du teknik och utveckling, har du kommit helt rätt. Detta är sidan som varvar historiska uppfinningar med modern teknik och de senaste rönen för bland annat robotar, drönare, datorer och nanoteknik. Teknik är ett stort område och det finns flera definitioner av teknik. De gamla grekerna menade att teknik betydde konst eller hantverk, som användes för att öka levnadsstandarden genom att använda naturens resurser. Andra menade att teknik var en strävan att övervinna våra begränsningar i tid och rum.

Teknik och utveckling har alltid fascinerat människan och genom alla tider har det funnits människor som har uppfunnit saker som har revolutionerat eller varit ett totalt misslyckande. Men även genom misslyckande lär man sig saker och en hel del har faktiskt upptäck just på grund av misstag och slump. Något av det mest kända är nog ändå upptäckten av penicillin av Alexander Flemming, som lämnade en odiskad skål med en bakterieodling i, som det började växa mögel i. Det visade sig att mögelsvampen hade tagit död på alla bakterierna. Av en slump föddes en upptäckt som har hjälp oss att bekämpa många sjukdomar.

Att vara forskare eller uppfinnare och komma på något stort, måste vara en härlig känsla, men det ligger också mycket arbete bakom. För det mesta är det många års slit och en hel del av uppfinnarna har aldrig fått kredit för det de har upptäck och ofta har de kanske även stött på ett stort motstånd mot sina idéer.

Men fortsätt följa oss så kan du läsa mer om teknikens under och, ska vi säga, misstag.